Bicikli túrák Dömsödről

 

 

 

 

 

 

A Ráckevei Duna-ág ideális biciklitúrázó hely

A folyó mindkét partján út vezet kis forgalommal, úgyhogy a közvetlenül a vízparton lehet az árnyas fák alatt végig biciklizni az 50 km körüli távot.

A terület síkvidék, nagy megerőltetést nem kíván az arra tekerőktől.

A folyó parton sűrűn találni vendéglőket, büféket és pihenőhelyeket.

A stégek, bár magántulajdonban vannak, ha nincs rajtuk a tulaj bárki használhatja őket. Kevés olyan kellemes érzés van, mint egy kiadós túra után elnyúlni egy stégen közvetlen a víz felett.

A dömsödi részen a Ráckevei Duna-ág vízminősége kiváló, mindenki számára ajánlott a fürdés. Biciklizés, fürdés, napozás egy stégen jó keveréke a testi örömöknek.
( A vízminőséget folyamatosan ellenőrzik és az adatokat közzéteszik.)

Dömsödről indulva számos remek túraútvonal kínálkozik

A túrák nagy részét gyalog és biciklivel vagy lóval lehet bejárni.

1. Somlyó sziget kerülés                   

A dömsödi holtág mellett északnak haladva érdemes letérni az útról és kis gyalog ösvényeken minél közelebb a holtághoz gyalogolni vagy biciklizni. Az érintetlen holtág számtalan természeti ritkaságot kínál a türelemmel szemlélőknek. 

A holtág északi végén elérve a Ráckeve Dunaágat pinejünk meg a parton, majd az üdölősoron haladva jutunk vissza kiinduló pomtunkhoz a Petőfi ához.

2. Dömsöd-Szigetbecse-Ráckeve Dömsöd                   

Bicikli túraként ajánjuk a dömsödi komppal Szigetbecsére induló túrát. A túlparton érdemes a folyóparton haladni, 3 méteres sáv közterület a nyaralók és a víz között. A nyaralótulajdonosok nem mindig veszik örömmel az ott sétálókat, de ez ne vegye el a kedvünket, a látvány kárpótolni fogja a bátor természetjárót.

Ráckevén érdemes megpihenni, egy keveset inni, enni majd visszaindulni a hídon átkelve.

3. Dömsöd-Szigetbecse-Tass-Dömsöd                        

Hasonlóképpen indulunk mint az elöző túránál, átkelünk a dömsödi komppal, de most délnek fordulunk ésmegintközvetlenül a Duna mellett haladunk a nyaralók és a víz közt. Szép kellemes útunk lesz.

Tassra érve ahogy kell evés-ivás, pihenés a Kiskunsági Öntöző csatorna fahídja mellett. Majd a parti úton fel északnak egészen Dömsöd közepéig.

4. Dömsöd-Tass                                 

Ez a túra gyalog és biciklivel is könnyen teljesíthető. Nem kell figyelnünk, nem lehet eltévedni, csak folyamatosan lefelé a Ráckevei Dunaág mellett délnek.

A szorosan egymás mellé épült sokszínű, mindenféle építészeti stílust felvonultató hétvégi házak és Duna lesznek útitársaink.